01 Jun

Dobra organizacija je pol uspeha

Že ptički na veji čivkajo, da nas čez 14 dni obišče dr. Jed Baker (http://www.jedbaker.com/), ki nam bo predaval o obvladovanju frustracij, tesnobe in seveda kako naučiti nadomestno, bolj učinkovito vedenje. Dogodek takšnega formata seveda zahteva veliko dela in predvsem dobro organizacijo dela. Mi smo svoj del opravili oziroma ga še opravljamo, drugo polovico bo 16. in 17. junija opravil še dr. Baker  (https://empatium.si/sl/izobrazevanja/16-17-junij/).

Za vas smo pripravili nekaj učinkovitih strategij, ki jih tudi sami pridno uporabljamo, za lažjo, boljšo oziroma bolj učinkovito organizacijo dela.

  • Motivator

Najtežje je začeti, zato začnite z opravkom ki vas motivira. Za nekatere je to najtežja naloga v dnevu, za druge spet najlažja. Ni pravilnega ali napačnega odgovora, saj smo si med seboj zelo različni. Pomembno je, da vas opravek spravi v pogon in napolni z delovnim elanom.

  • Pametni pišejo

V poplavi informacij, ki jih prejmete čez dan se prevečkrat zgodi, da se vam kakšna čisto nehote izmuzne iz spomina. Zato pa pisalo v roke! Veliko več časa in energije porabite s tem, da nato rešujete zamujene opravke, se opravičujete in hitite z opravili, kot pa da tisti trenutek vzamete v roke pisalo in si zadevo ustrezno zabeležite – kaj je treba narediti, kako je treba narediti, do kdaj je treba narediti in po potrebi še kontakt odgovorne osebe.

  • Ustvarite roke

Ko si ustvarite časovnico z ustreznimi datumi, boste nad celotno dejavnostjo imeli pregled. Kdaj, kako in koliko časa imate za eno aktivnost omogoči lažje planiranje, kar vas seveda navda z občutkom miru (ali vsaj manjšo stopnjo stresa), kar posledično vodi do bolj učinkovitega dela. Ko nalogo opravite jo obkljukajte, prečrtajte oziroma ustrezno označite. Pogled na 3 kljukice od 5 vas bo navdal z dodatno motivacijo za delo in občutkom uspešnosti. Bravo!

  • Prosite za pomoč

V kolikor ugotovite, da ste si na glavo nakopali preveč dela – prosite za pomoč. Ljudje okoli vas vam ne vidijo v glavo in ne vedo, da ste popolnoma preplavljeni z delom in bi potrebovali pomoč. Rečite. Prosite. Presenečeni boste s kakšno lahkoto in veseljem vam bodo drugi pomagali in vas hkrati razbremenili. Ne pozabite – lepa beseda, lepo mesto najde.

  • Sprostite se

Celo stroje moramo občasno izklopiti, da ne pregorijo, kaj šele ljudje. Ustavite se in zadihajte. Vzemite si čas zase in se nagradite za dobro delo. Lažno je prepričanje, da smo pod stresom bolj učinkoviti in produktivni. Če ne verjamete, vzemite v roke kulico in na vso moč stisnite roko ter zapišite svoje ime. Nato roko sprostite in ponovno vzmemite kuli v roko in se spet podpišite. Kdaj je lažje? Ko je roka napeta ali sproščena? Enako je tudi z drugimi deli telesa in našimi možgani. Zato pa noge v zrak ali na kolo – ni pomembno – samo da si oddahnete.

Želimo vam lep in bodite prijazni drug do drugega :).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.