10 Mar

Komunikacija – vstopnica v svet

Govor in komunikacija nam odpirata vrata v svet. Biti slišan, pri tem upoštevan in razumljen, dajo občutek pripadnosti, sprejemanja in prispeva k oblikovanju našega socialnega jaz-a. Uspešna socialna integracija je ključni dejavnik za uspešno usvajanje znanja, da se posameznik v vrtcu ali šoli dobro počuti, pridobi prijatelje, raste v svoji avtonomiji in samostojnosti. Biti sposoben izraziti svoje potrebe in biti pri tem slišan je korak v družbo. Je korak do samega sebe, do sprejemanja drugih in okolice.

Komunikacija je proces, ki običajno zajema interakcijo med osebami, ki kominicirajo. V družbeni interakciji človeka vodi njegovo tolmačenje pomena besed in akcija drugega. Komunikacija je vzajemna izmenjava pomenov med ljudmi – poteka pretežno prek jezika, možna pa je le v tolikšni meri, v kolikšni jo določajo skupna spoznanja, skupne potrebe in stališča (Krech,Crutchfield, Balachey, 1962, v Vec, 2005).

Komunikacija je način soustvarjanja socialne resničnosti (Festinger, 1950, v Vec, 2005). V to socialno resničnosti smo vpeti vsi z vsemi svojimi sposobnostmi in pomankljivostmi, kot oddajniki in sprejemniki. Ne moremo nekomunicirati. Vprašanje je, ali so naša sporočila razumljena? Zna vsak izraziti svoje potrebe, na način, da je slišan? Kaj potrebujemo, da bi bili slišani?

 

Otroci z govornim primanjkljajem potrebujejo ustrezno intervencijo, s katero bodo krepili svoje komunikacijske veščine. Prepoznati stisko otrok in ustrezno interventirati je naša naloga. Si lahko predstavljate kako bi bilo, če samo en dan ali nekaj ur ne bi zmogli izraziti sebe, svojih potreb in želja? Precej frustrirajoče, kajne? Z napredkom znanosti in ustreznih intervencij, danes to skoraj ni več potrebno. Otroci in mladostniki s primankljaji na govornem področju lahko komunicirajo s pomočjo tehnologije, slik, kretenj, s pomočjo drugih znakov in še bi lahko naštevali.

Zato vljudno vabljeni, da se nam 18. in 19. maja pridružite v Hotelu City kjer bomo skupaj (z dr. Smithom) spoznali kako s pomočjo Verbal Behaviour razumemo in učimo komunikacijo. Več o tem pa na povezavi – VB.

 

Vir: Vec, T., 2005, Komunikscija – umevanje sporazuma, Ljubljana: Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.