07 Avg

Potni list za posameznike z avtizmom

Motnje avtističnega spektra (MAS) uvrščamo pod nevrološke – razvojne motnje, ki se kažejo predvsem kot kakovostno spremenjeno vedenje na podrocju socialne interakcije, besedne in nebesedne komunikacije in imaginacije. Razvojna motnja pomeni, da traja vse življenje – od rojstva do smrti. Kot vemo, so odrasli z različnimi motnjami velikokrat spregledani in ne-obravnavani. Ne samo pri nas, tudi drugod po svetu.  Zato je The National Autistic Society  nedavno pripravila priročen dokument za odrasle z motnjo avtističnega spektra, imenovan Potni list :).

Glavna naloga tega “dokumenta” je, olajšati odraslim z MAS komunikacijo z zunanjim svetom. Ker je dokument kratek in pregleden, ga lahko na hitro pregleda vsak in tako izve bistvene značilnosti svojega sogovornika z avtizmom. Oblikovan je bil torej  s ciljem, olajšati komunikacijo odraslih z avtizmom, ko se znajdejo v stresnih situacijah.

Z dovoljenjem NAS smo ga v Zavodu Izobraževalni center Empatium prevedli tudi v slovenščino in na spodnji povezavi si ga lahko brezplačno prenesete.

potni list_zlozenka A4_bela

potni list_zlozenka A4_roza

Uporaba je enostavna:

  1. Prenesite želeno barvo (roza ali belo – lahko tudi obe :)).
  2. Izpolnite ga.
  3. Uporabite ga!

Če imate kakšna dodatna vprašanja, smo vam na voljo preko e-pošte info@empatium.si ali 031 415 758.

Želimo vam čim bolj miren teden in bodite prijazni drug do drugega :).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.