07 Apr

Svetovni dan zdravja: Živeti z depresijo

Kot študentka s Štajerske sem imela v Ljubljani priložnosti spoznati tudi besedenjak “Ljubljančanov”. Med njimi je bila beseda “depra” (npr.: “Danes je taka depra.”). Od kod izvira ta beseda, kaj naj bi sploh opisovala? Turobno razpoloženje, sivino slabega dne? Tukaj se začne lahkotnost uporabe besede, ki v resnici opisuje resno duševno motnjo in ne predstavlja zgolj enega ali dveh podpovrečno žalostnih dni.

Ljudje z depresijo imajo daljše obdobje »sivih dni«, kjer so občutja nemoči, žalosti, potrtosti, malodušja, obupa, krivde, pomanjkanje volje in energije, nezadovoljstvo ob aktivnostih, ki so jih prej veselile, motnje koncentracije in spomina, poslabšanje spanja in spremenjen (ponavadi zmanjšan) apetit, manjša želja po spolnosti, telesne bolečine in tegobe brez organskega vzroka in razdražljivosti del vsakdana.

Depresija je motnja v delovanju možganov. Vzrokov je lahko več, doleti pa lahko vsakogar, ne glede na spol, starost, izobrazbo, uspehe v življenju, podporo v družini ali socialni položaj. Pacienti poročajo, da je depresija kot hudičev vrtiljak, kjer se vrtiš v krogu lastnih misli in ob tem ne čutiš ničesar več, kot da ne bi bil več sposoben čutiti in samo si, sam, s svojimi mislimi.

Velikokrat se v odnosu z depresivnimi ljudmi ukvarjamo sami s seboj? Kako naj se vedem? Kaj lahko rečem? Kaj ne smem reči? Kako lahko pomagam? Hočem pomagati, pa on/ona tega ne želi? Kako naprej? Sem jaz kriv-/a? Tako tudi sami živimo z Depresijo, a je ne razumemo.

Knjige so naše učiteljice in tako se je tudi avstralski pisatelj, Matthew Johnstone odločil, da svoje izkušnje strne v dve knjigi, ki ju zelo toplo priporočam, predvsem pri delu z depresivnimi pacienti in njihovimi družinskimi člani. Knjiga I had a black dog se osredotoča na doživljanje depresivnega pacienta in nam slikovito, na lahkoten, berljiv način približa breme, ki ga nosi depresiven pacient.

Knjiga Living with a black dog je namenjena družinskim članom in prijateljem, tistim, ki želijo pacientu pomagati, brez da bi pri tem izgubili samega sebe. Vključuje praktične nasvete, kako lahko podpiramo depresivnega, ljubega, človeka.

Z depresijo se človek bori sam (s pomočjo terapije). Doma potrebuje le sočloveka, na katerega se lahko zanese in ga sprejema takšnega kot je. Na koncu dneva je on Heroj, ki je premagal črnega psa.

Imejte se radi.

Polona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.