26 Maj

Večna ljubezen s soncem

Na svetu si, da gledaš sonce.
Na svetu si, da greš za soncem.
Na svetu si, da sam si sonce
in da s sveta odganjaš sence.

(T. Pavček)

 

Prvi sončni žarki in že zgodaj zjutraj smo vsi polni energije, nasmejani in pripravljeni za akcijo. Sonce je vir energije in življenja, saj ima mnoge koristne učinke tako za naše telo kot naše psihično stanje.

Sončni žarki nas naredijo prijazne. Glede na raziskave je večja verjetnost, da bomo v sončnih dneh nekomu ponudili pomoč, ne glede na temperaturo bomo odgovorili na več anketnih vprašanj in tudi naše napitnine bodo bolj velikodušne. Po podatkih Journal of Psychiatry and Neuroscience, ima sonce pozitiven vpliv tudi na nosečnice z anksioznimi težavami in depresijo, za ženske, ki trpijo za predmenstrualno disforično motnjo (resnejša oblika predmenstrualnega sindroma), sončni žarki pa lahko omilijo tudi panične napake in druge oblike anksioznosti.

Ampak zakaj?

Sončen dan pripomore k povišanju vrednosti naravnih antidepresivov v možganih. Raziskave kažejo, da možgani prozivedejo več hromona serotonina (hormona sreče) na sončne dni kot na oblačne. Serotonin je nevrotransmiter, prenašalec informacij med možganskimi celicami. Če ga imamo dovolj, nas preveva zadovoljstvo in dobro razpoloženje. Zaradi serotonina smo bolj sproščeni in se bolje počutimo, prav tako tudi bolje spimo. Če je v možganih premalo serotonina, se naše razpoloženje lahko hitro poslabša.

Vendar sonce ne vpliva samo na izločanje enega hormona v telesu. Sonce vpliva tudi na moški libido – ameriški znanstveniki so odkrili, da količina sončnega obsevanja občutno zviša količino testosterona v moškem telesu. Za zagon moškega hormona zadostuje že 30 minut sončenja na dan

Sonce pa ima koristen učinek tudi na telo, saj krepi kosti. Kostni vitamin D se tvori v koži pod vplivom sončnih žarkov. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je dovolj že 5 do 15 minut izposatavljanja sončnim žarkom 3-krat na teden, da zadostimo potrebam D-vitamina v telesu.

Vendar pozor – prekomerno sončenje oziroma izpostavljanje soncu povzroča tveganje za kožo, saj lahko privede do sončnih opeklin, vročinskega udara, staranja kože, poveča tveganje za kožnega raka, sončarice ipd. Še posebej previdni moramo biti pri otrocih in starješih.

Zaključek – gremo na ven, na sonce, vendar premišljeno in zmerno in ne pozabite na kremo za sončenje!

Lep vikend vam želimo in bodite prijazni drug do drugega :).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.