12 Nov

Zdravilna moč dotika

Dnevi so vedno krajši, naša oblačila vedno bolj debela in čaji vedno bolj vroči. Nekateri krajše dneve izkoristijo za gnezdenje na toplem, spet drugi neustavljivo hitijo naprej. Ne glede na to, kaj radi počnete v nekoliko hladnejših dneh bi vas z današnjim zapisom rada opozorila na pomen dotika. Stika. Občutka povezanosti med ljudi, ki ga je velikokrat premalo.

Živimo v  digitalnem svetu, kjer marsikateri objem in poljub nadomesti smejko ali srček. Zelo pomemno je , da ne izgubimo zavedanja in znanja o pomembnosti dotika. Pri ljudeh, naj bi bil tipni čut prvi, ki postane dejaven v maternici. Razvil naj bi se nekje v osmem tednu nosečnosti. Raziskave kažejo, da lahko pomanjkanje dotika v zgodnjem obdobu privede do resnih razvojnih težav, slabše rasti, slabšega motoričnega in kognitivnega razvoja, motenj naveznosti in še bi lahko naštevali. Vednar ima dotik izredno pomembno vlogo tudi v drugih razvojnih obdobjih, ne samo v obdobju otroštva ali intenzivnega razvoja. Dotik je izredno pomemben tudi v kasneje, le da zaradi načina življenja in morebiti nekaterih socialnih norm in sprememb v naši družbi, velikokrat potlačimo prvinskost in hkrati pomen tega izjemenga čutila.

Telesi stik je eden izmed načinov dvigovanja zadovoljstva z življenjem. Raziskave kažejo, da se pri objemih dolgih vsaj 5 sekund sproščata dva zelo pomembna hormana –  hormon oksitocin (hormon naveznosti) in hormon serotonin (hormon sreče). Samo ta dva hormona lahko vplivata na zmanjšanje občutkov izoliranosti, žalosti in osamljenosti, hkrati pa pride do dviga zadovoljstva in sreče. Vendar če želite dolgotrajno dvigniti zadovoljstvo z življenjem, potem se morate na dan objeti vsaj 6 krat za 5 sekund.  Družinska terapevtka Virginia Satir pravi: »We need 4 hugs a day for survival. We need 8 hugs a day for maintenance. We need 12 hugs a day for growth.«

Z dotikanjem lahko pridobimo tudi na ekonomskem nivoju. Daniel Kelter je povezal ekonomski profit z dotikom, saj naj bi dotik signaliziral varnost in zaupanje – pomirja. Osnovni topel dotik pomiri kardiovaskularni stres, aktivira vagusni živec, ki je tesno povezan z našim sočutim odzivom. Raziskave so pokazale, da NBA ekipe, kjer imajo igralci med seboj več telesenga stika (npr. se ob zadetkih objamejo, dajo »petke«, trčijo s prsmi ipd) beležijo več zmag. Večja stopnja socialne povezanosti, več zaupanja, več zmag, več denarja. In seveda tudi notranjega zadovoljstva :).

Raziskave kažejo, da nam telesni tik olajša in pomaga pri doživljanju bolečine. Naslednjič naj vas med kakšnim neugodnim ali bolečim posegom vam draga oseba drži za roko. Tako boste občutili manjšo stopnjo bolečine in neugodnja, objem po prestali zadevi pa bo pospešil celjenje in še dodatno okrepil vaš imunski sistem.

Raziskav na področju dotika je ogromno in kažejo prav zares zanimive izsledke s katerimi bi vam lahko tratila čas cel dan. Vendar se bom na tem mestu ustavila in vas prosila, da izklopite svoj računalnik in svoje okno v digitalni svet ter greste za vsaj 5 sekund objeti nekoga, ki ga imate radi. Prepustite se dotiku, hormonom in ljubezni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.